
„Każda podróż ma znaczenie” – to projekt, który nie tylko promuje elektromobilność, ale także uczy. Uczy, jak być zeroemisyjnym i pokazuje, że już teraz jest to możliwe. W nowej serii globtroterskich filmów Karol Okrasa – legendarny polski kucharz, restaurator oraz miłośnik historii, wyrusza w najpiękniejsze zakątki Polski samochodem elektrycznym, odwiedzając po drodze miejsca, które warto znać i odwiedzać. Kolejnym przystankiem na jego trasie jest Podlasie.
Karol Okrasa, legendarny polski szef kuchni i restaurator, słynie nie
tylko z genialnych i niepowtarzalnych dań. To również miłośnik historii
oraz ekologii. W nowej serii filmów pokazuje, że pasja, historia i
ekologia mogą iść ze sobą w parze. Dlatego w najpiękniejsze zakątki
kraju wybrał się samochodem elektrycznym.
W tym odcinku serii
Karol odwiedza Podlasie. Jego przygoda zaczyna się od miejscowości
Husinka. To niewielka wioska położona w malowniczej dolinie
przepływającej nieopodal rzeki Krzny. W budynku starej szkoły znajduje
się Dom Pracy Twórczej Bożeny i Janusza Maksymiuków. Pani Bożena
stworzyła sieć pracowni ginących zawodów, a w 2013 r. założyła Fundację
Nadbużański Uniwersytet Ludowy. To właśnie tam opowiedziana jest
historia zanikających zawodów, malarstwa, szkolnych rytuałów oraz
pokazane są perebory. Tłem tych niezwykłych opowieści jest wątek
ekologiczny. Karol dowiaduje się m.in. od Pani Bożeny i Pana Janusza,
jakie są korzyści z posiadania własnej instalacji fotowoltaicznej.
Droga
do kolejnej lokalizacji, to idealny moment by zmienić na chwilę temat i
porozmawiać o elektromobilności. Wraz z Panią Bożeną Maksymiuk z
Husinki dyskutowali o zaletach samochodów elektrycznych i korzyściach z
jego eksploatacji.
Następnym przystankiem jest miejscowość
Perkowice. Tam gospodynie z koła gospodyń wiejskich pojawiają się na
jarmarkach, festynach i targach rękodzieł organizowanych w powiecie
bialskim czy na pokazach kulinarnych dla zagranicznych gości. Karol
poznaje tajniki ich popisowych dań, do których należą m.in. zupa z dyni,
kulebiak (ciasto drożdżowe faszerowane mięsem mielonym i kaszą
jaglaną), pierogi perkowickie oraz napój żniwny (oparty na mieszance
miodu, rabarbaru i mięty).
Trzecim miejscem, które odwiedza
Karol, to dwór w miejscowości Borsuki. To staropolski majątek ziemski
nad Bugiem, który jako hotel spełnia wyjątkowe zadanie. W jego murach
goście zapominają o troskach codziennego życia i oddają się jego magii.
Szczególne znaczenie przywiązują do kulinarnej strony wypoczynku, dzięki
czemu na stołach zawsze znajdziemy pyszne domowe jedzenie oraz
znakomite napitki. Wiele wyrobów, takich jak: chleby, wędliny czy
nalewki, zostały własnoręcznie przygotowane przez samych gospodarzy. O
tradycji, wyjątkowości tego miejsca, Karol rozmawia ze Zbyszkiem i Elą
Aftaruk – właścicielami malowniczego dworku położonego w pograniczu
województw lubelskiego i podlaskiego, a o kulinarnych smakołykach z
szefem kuchni – Agatą Wojda.
Podróż po urokliwych zakątkach
Podlasia zapada w pamięć. Zapraszamy do przeżycia tej wspólnej przygody z
Karolem Okrasą i jego gośćmi, którzy pokazują piękno, które skrywa ten
region, nie tylko przed ekranami, ale również na żywo. Pod poniższym
linkiem znajduje się mapa trasy jaką pokonał Karol samochodem
elektrycznym. To pokazuje, że zeroemisyjne podróżowanie jest możliwe, a
każda podróż ma znaczenie!
Trasa, którą pokonał Karol Okrasa podczas podróży po Podlasiu:
Trasę można prześledzić również na mapie: Przejdź do mapy
– –
„Każda
podróż ma znaczenie” to ogólnopolska kampania edukacyjna, realizowana
we współpracy z NFOŚiGW, której celem jest podniesienie wiedzy oraz
świadomości społecznej Polaków w zakresie elektromobilności, a w efekcie
kształtowanie postaw ekologicznych u jak największej liczby osób.
Projekt realizowany jest przez Polskie Stowarzyszenie Paliw
Alternatywnych.
Niniejszy artykuł został opublikowany dzięki
dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki
Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Polskie Stowarzyszenie Paliw
Alternatywnych.
